X
تبلیغات
علوم

علوم
 
اّموزش علوم دوره راهنمایی

محل درج آگهی و تبلیغات
 
نوشته شده در تاريخ سه شنبه دهم دی 1387 توسط علی رضا پیرمردی

به نام خدا

 

 موضوع تحقيق: ويتامين ها و پرو تيين ها

 

 

 

پروتيين ها

بسياري از غذاها پروتيين دارند . اما موادي مانند گوشت ، تخم مرغ

وشير سرشاراز پروتيين هستند. پروتيين شير و تخم مرغ به صورت

محلول  ، اما پروتيين گوشت به صورت رشته هايي جامد دررشته هاي

ماهيچه اي است. پزشكان توصيه كرده اند كه هر يك از ما بايد در هر

روز در حدود70 گرم پروتيين استفاده كنيم تا سا لم بمانيم؛ اما بسيار

كساني هستند كه به اين مقدار پروتيين نيز دسترسي ندارند. 

كمبود پروتيين در كودكان در حال رشد، سبب بيماري كمبود پروتيين

يا كواشيور كور مي شود. پروتيين ها از واحد هايي به نام اسيد آمينه         

ساخته شده اند . بدن ما مي تواند بعضي از اسيد هاي آمينه را بسازد.

بنابراين نيازي به وجود اسيد هاي آمينه در غذا نيست. ا سيد هاي

آمينه اي كه بدن ما نميتواند آن ها را بسازد، اسيد هاي آمينه اساسي

نام دارد. بنابراين وجود آنها در غذاهاي ما ضروري است و كمبود

آنها، حتي كمبود يكي از آنها عواقب جدّي دارد.  

 

 

 

 

 

 

ويتامين ها

در دهه اوّل سال هاي 1900 Fredrek Gulandha Pekinz))

فرد ريك گولاند ها پكينز دانشمند انگليسي به موضوع جالبي دست

يافت. او مخلوطي از مواد غذايي مختلف يعني مخلوطي از انواع

هيدرات هاي كربن چربي ها ، پروتيين ها و نمك ها را كه همگي براي

يك زندگي سالم ضروري هستند، به يك دسته از موش ها خورانيد.

چند هفته بعد مشاهده كرد كه موش ها همگي مرده اند. ولي گروه

ديگر كه كمي شير خورده بودند، زنده مانده بودند. بنابراين دريافت كه

در شير ماده اي است كه لازمه زندگي مي باشد  و اين ماده ضروري  

ويتامين نام گرفت. ويتا مين ازموادآلي ضروري در رژيم غذايي به

حساب مي آيد. اگر هريك ازآنها از رژيم غذايي حذف شود ، ما دچار

بيماري و احتمالا مرگ خواهيم شد. ويتامين ها جزء مواد غذايي كم

مصرف هستند و بدن ما به مقادير كمي از آن ها نياز دارد. ويتامين را

با حروف , ,  و ..... مشخص مي كنند. اين نامگذاري به اين دليل

است كه قبلا ساختار شيميايي آنها شناخته نشده بود. امروزه آن ها را

با نام هاي شيميايي مناسب مشخص كرده اند. ويتامين ها براي ايفاي

نقش خويش بايد به صورت محلول با شند. برخي از ويتامين ها در آب

حل مي شوند و برخي ديگرقابل حل در چربي هستند. بنابراين وجود آب

و چربي در رژيم غذايي براي جذب ويتامين ها اهمّيّت دارد. ويتامين

قابل حل درچربي  (رتنيول) براي بينايي لازم است. اين ويتامين در

حفظ و سلامتي سطح چشم و ديدن اشيا در نور كم به ما كمك مي كند.

بهترين منبع اين ويتامين روغن جگرماهي و خوردن هويج مي باشد.

تركيب نارنجي رنگ موجود  در هويج  كه (كاروتن) نام  دارد، در

بدن ما به آساني تبديل به ويتامين  مي شود. كمبود اين ويتامين منجر

به كاهش ديد ما در نور كم مي شود. به اين بيماري شب كوري گفته

مي شود. براثر كمبود شديد اين ويتامين قرنيه ضخيم و خشك مي شود.

به اين ويتامين (گرزو فتالمي) گفته مي شود.

ويتامين گروه (قابل حل در آب) اين گروه از ويتامين ها در آزاد كردن

انر‍ژي در فرآيند تنفس به سلولهاي بدن ما كمك مي كنند.اولّين ويتامين

از اين گروه كه كشف شد، اسيد نيكوتيك يا به اختصار(نياسين) بود. اين

ويتامين در كبد، گوشت و ماهي به فراواني يافت مي شود. كمبود آن

موجب بروز بيماري در پلاگر مي شود. يكي از مهم ترين ويتامين هاي

ويتامين  ( تيامين) است. اين ويتامين در مخمر وغلات وجود دارد.

كمبود آن در بدن موجب بروز بيماري بري بري مي شود. بري بري يك

اصطلاح آفريقايي به معناي((نميتوانم،نميتوانم)) است. در اين بيماري

ماهيچه هاي فرد مبتلا ضعيف مي شودودر نهايت به فلج شدن و مرگ

او مي انجامد. مقادير زيادي درويتامين  در برنج و سبوس گندم

وجود دارد. در هنگام آماده سازي برنج سبوس آن جدا مي شود. گندم

در مرا حل آماده سازي، سبوس خود را از دست مي دهد و با اين عمل

ويتامين آن از دست مي رود. ديگر ويتامين مهم خانواده ي  ويتامين

 در نيوفلاوين است. ويتامين مخصوصا در برگ سبزيجات، تخم

مرغ وماهي وجود دارد. كمبود اين ويتامين موجب ايجاد زخم دراطراف

دهان و كاهش رشد فردي مي شود. ويتامين  قابل حل در آب در دهه

1740 دريادار آنسون  ناخداي  ناوگان  دريايي كه در اقيانوس آرام

درگير جنگ با اسپانيا بود، طيّ سفري دريايي 626 نفر از 961 نفر

از افراد خود را در اثر بيماري اسكوروي از دست داد. اين بيماري

موجب خونريزي دربخشهاي مختلف بدن مخصوصا درلثهّ ها مي شود.

اسكوروي بر اثر كمبود ويتامين (اسيدآمسكوربيك) ايجاد مي شود.

اين ويتامين در حفظ نگهداري پوشش حفره ي دهان و ساير سطوح

بدن دخالت دارد. ويتامين  در سبزي هايي مثل اسفناج و ميوه هايي

ازقبيل ليمو، ليموترش و پرتقال وجود دارد. افرادي كه از اين نوع

غذاها استفاده ميكنند، دچار اسكوروي نخواهند شد. گرما ويتامين  را

از بين مي برد و سپس در طي پختن غذا و همين طور در گرم

نگهداشتن آن از دست مي رود. ويتامين  قابل حل در چربي ،

استخوان كودكان در حال رشد با مصرف كلسيم سخت مي شود.

ويتامين (كليسفرول) نيز براي سخت شدن استخوان ضروري است.

اگر كودكي از ويتامين  مصرف نكند، به بيماري نرمي استخوان

(راشيتيسم) مبتلا مي شود. ويتامين  در روغن جگر ماهي وجود

دارد. در بدن ما مقداري ويتامين  با تابش نور خورشيد بر پوست

ساخته مي شود. همه ي ويتامين  مورد نياز يك فرد بالغ در مناطقي

كه هواي آفتابي دارد، از اين طريق ساخته مي شود. اگر فردي در

خوردن قرص هاي ويتامين زياده روي كند، آنگاه بيماري مربوط به

افزايش مصرف ويتامين ظاهر مي شود. مثلا مصرف بيش از حدّ

ويتامين   باعث مي شود كلسيم به جز ا ستخوان ها در ساير با فت

ها((جگر)) رسوب مي كند. ويتامين  كه باعث انعقاد خون در بدن

مي شود، اگر اين ويتامين در بدن كم شود، باعث مي شود كه وقتي اگر

قسمتي از بدن زخم شود، جلوي خونريزي گرفته نشده يعني  خون

انعقاد پيدا نكرده وخونريزي ادامه پيدا مي كند.               

 پايان

  

 

            

                                                                                                

                                                

                                                     

 

 

 

 

 

 


.: Weblog Themes By Pichak :.


تمامی حقوق این وبلاگ محفوظ است | طراحی : پیچک